DIERFYSIOTHERAPIE

Als mensen klachten hebben aan het bewegingsapparaat is het heel normaal dat je dan naar de fysiotherapeut gaat. Dieren kunnen dezelfde klachten hebben en een dierenfysiotherapeut kan daarbij helpen. Denk aan een trauma, een operatie, ouderdom, een aangeboren afwijking, overbelasting of ziekte, allemaal dingen die uw dier kan beperken in zijn of haar bewegingsvrijheid. Dieren zijn afhankelijk van die bewegingsvrijheid, dus hebben zij pijn, is er een kreupelheid of stijfheid aanwezig, hebben ze uitvalsverschijnselen, een afwijkend bewegingspatroon of mindere looplust dan worden zij beperkt in de dagelijkse dingen zoals de wandelingen of trainingen.

Wanneer je dier acute pijn heeft zal je dat snel zien, maar dieren kunnen ook chronische pijn hebben en dat laten ze veel minder zien of horen. Deze pijn wordt geleidelijk erger en het valt pas op als je dier bepaalde activiteiten gaat weigeren. Niet alle dieren zullen een pijn reactie laten zien, maar vaak zie je dan wel een gedragsverandering. Lijkt je dier minder energie te hebben, een mindere looplust of is hij/zij minder vrolijk dan kan dat ook duiden op een klacht aan het bewegingsapparaat. 

De behandeling van een dierenfysiotherapeut lijkt veel op de behandeling van een humane fysiotherapeut, er wordt een intake en onderzoek gedaan en aan de hand daarvan wordt samen met de eigenaar een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan bestaat uit een behandeling met bijvoorbeeld massage en mobilisaties, hydrotherapie maar ook adviezen en oefeningen waar je als eigenaar zelf mee aan de slag kan.

De titel dierenfysiotherapeut is wettelijk beschermd: je moet eerst humane fysiotherapeut zijn voordat je aan de opleiding dierfysiotherapie mag beginnen, daarom mogen alleen fysiotherapeuten die zich tevens in dierfysiotherapie gespecialiseerd hebben deze titel aannemen.

Indicaties zoals artrose, kreupelheid, revalidatie na operatie kan ik als dierenfysiotherapeut bij ondersteunen. Zie hieronder per dier nog meer indicaties. 

IMG_0318.jpg
PAARD
8837.jpg
HOND

Sabine Ros Dierfysiotherapie

+31652127952

info@sabinerosdierfysiotherapie.com 

Behandellocatie hond: 

Evidensia dierenziekenhuis Nieuwegein, 

Nijverheidsweg 1b, 3433NP

KVK nummer: 72117079

BTW nummer: NL002239492B81

Lid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD)