bij klachten of preventief
Fysiotherapie bij honden
Heb je het idee dat jouw hond de laatste tijd minder plezier heeft tijdens het wandelen? Staat hij wat stijver op door bijvoorbeeld artrose of is hij net geopereerd? Dierfysiotherapie kan daarbij helpen!
Samen zorgen we ervoor dat jouw hond zo min mogelijk pijn heeft en weer vrij kan bewegen. Op die manier kunnen jullie weer volop genieten van wandelingen en andere activiteiten samen. Ik sta klaar om jouw hond te helpen en ervoor te zorgen dat hij zich weer goed voelt!
Honden zijn erg actief en het is daarom belangrijk dat ze zonder pijn kunnen bewegen. Een blessure kan de bewegingsvrijheid van je hond beperken. Wat als jouw hond kreupel loopt, minder enthousiast is om dagelijks te wandelen, of als zijn gedrag verandert. Dingen die je als baasje niet graag ziet!
Blessures kunnen ontstaan door overbelasting of trauma. Met behulp van dierfysiotherapie kunnen we deze blessures aanpakken. Ook na een operatie of een ongeluk kan dierfysiotherapie een waardevolle aanvulling zijn op het herstelproces. Voor jou als baasje is het heel normaal om na een operatie of bij pijnklachten naar een fysiotherapeut te gaan, dus waarom zou je dat niet doen voor je hond?
Fysiotherapie kan helpen bij elke klacht die te maken heeft met het bewegingsapparaat van je hond. Samen zorgen we ervoor dat jouw hond weer pijnvrij kan bewegen, zodat jullie weer samen van de wandelingen kunnen genieten.
Herken je dit?
- Je hond loopt de laatste tijd kreupel of stijver dan normaal.
- Je ziet dat je hond moeite heeft met opstaan, dat hij moeilijker op de bank komt of dat hij niet meer zelf de auto in of uit kan.
- Je hebt het idee dat je hond minder kracht heeft in een van zijn poten.
- Je ziet dat je hond door zijn achterpoot heen zakt.
- Als je je hond ergens aait reageert hij anders dan normaal.
- Je hond staat de laatste tijd regelmatig met een bolle rug.
- Je hond heeft een afwijkende of ongecoördineerde gang.
- Of je hebt het idee dat de algemene conditie van je hond achteruit is gegaan.
Daar kan ik bij helpen!
Het kan ook zijn dat je bij de dierenarts ben geweest en je hebt gehoord dat je hond een bepaalde aandoening heeft of geopereerd moet worden. Dat kan behoorlijk schrikken zijn, maar dat betekent niet dat jullie nooit meer de leuke dingen kunnen doen die jullie zo graag samen doen.
Samen kunnen we ervoor zorgen dat je hond er zo min mogelijk last van heeft.
Verschillende aandoeningen waarbij ik kan helpen:
- Heupdysplasie of elleboogdysplasie.
- Rugproblemen zoals een hernia, spondylose, instabilteit of artrose.
- Operatie bij een gescheurde kruisband (TPLO/TTA) of ander gewricht- of spierprobleem.
- Spier-, pees of gewrichtsproblemen.
- Ouderdomsklachten zoals artrose, stijfheid of krachtverlies.
Zorg op maat voor jouw hond
Tijdens mijn behandeling pas ik verschillende technieken toe, afgestemd op de behoeften van jouw hond. Voor mij is het belangrijk dat je hond zich fijn voelt bij mij, ze kunnen het in het begin best spannend vinden dus dan gaan we samen kijken hoe we het zo prettig mogelijk kunnen maken voor jou en je hond.
Adviezen
Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het geven van adviezen en uitleg. Als eigenaar is het van belang dat je inzicht krijgt in de klachten van je hond. De aandoening, het beloop en het herstelproces worden besproken. Een groot deel van de adviezen gaan over de belasting/belastbaarheid, wat mag de hond wel en wat niet en hoe bouw je weer op na een langere periode rust of operatie. Verder wordt er altijd gekeken naar het gehele plaatje, hoe is bijvoorbeeld het uitlaatregime en de thuissituatie.
Massage en Mobilisatie
Wanneer er een te hoge spierspanning aanwezig is in een spier kan dit voor een bewegingsbeperking zorgen. Massage helpt bij het verminderen van de spanning in het bindweefsel en de spieren. Het heeft een positief effect op de bloedcirculatie en de afvoer van afvalstoffen. Doordat spieren en gewrichten elkaar ondersteunen kan spierspanning ook zorgen voor een bewegingsbeperking in een gewricht. Door een gewricht te mobiliseren vergroot je de mobiliteit en daardoor de bewegingsvrijheid.
Oefentherapie
Bij oefentherapie worden er oefeningen gedaan met als doel verbetering van de spierkracht, coördinatie, stabiliteit/balans, mobiliteit en het uithoudingsvermogen. Daarnaast worden er ook huiswerkoefeningen gegeven, zodat je thuis kunt blijven werken aan het herstel van je hond en verdere klachten kunt voorkomen. Dit zijn oefeningen die thuis makkelijk gedaan kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan een helling lopen tijdens je wandeling of een opstap oefening op een verhoging.
Hydrotherapie
Bij hydrotherapie traint je hond in het water. Het water bevordert de bloedsomloop, vergroot de bewegingsvrijheid van de gewrichten en verlicht eventuele gewrichtspijn.
De opwaartse druk van het water zorgt ervoor dat de gewrichten veel minder belast worden dan bij lopen op het land. Door gebruik te maken van de waterweerstand kunnen spieren, gewrichten en de algehele conditie op een verantwoorde en effectieve manier getraind worden.
Ook voor jouw hond?
De aquatrainer kan ingezet worden bij honden met blessures of aandoeningen, na een operatie, bij verlammingen of voor senior honden. Bij sport- en werkhonden kan de aquatrainer een mooie optie zijn in het trainingsschema om zo blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren.
In de aquatrainer zorg ik ervoor dat je hond veilig, gecontroleerd en onbelast kan bewegen. Elke hond kan in de aquatrainer. Groot, klein, gek op water of bang voor water, het maakt niet uit. Samen zorgen we ervoor dat het zo leuk mogelijk wordt voor je hond, ook al gaat het alleen om de koekjes.
Hydrotherapie maakt gebruik van een aquatrainer, een roestvrijstalen bak gevuld met warm water. Met behulp van de aquatrainer kan je hond gecontroleerd bewegen. De waterhoogte, snelheid, eventuele helling van de loopband en watertemperatuur kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingesteld. Deze variabelen, samen met de trainingsduur, kunnen worden aangepast om een optimaal trainingsprogramma voor elke hond samen te stellen.
Hydrotherapie kan al vroeg in de revalidatieperiode na een operatie worden ingezet. Zodra de wond genezen is en na goedkeuring van de specialist kan de hydrotherapie beginnen. Door de opwaartse druk van het water wordt het geopereerde gewricht minder belast dan bij het lopen buiten. Dit maakt het lopen in het water minder gevoelig, waardoor het looppatroon al in de vroege fase van de revalidatie geoptimaliseerd kan worden. In latere stadia van de revalidatie blijft hydrotherapie zinvol, bijvoorbeeld wanneer je hond zijn poot nog niet volledig gebruikt. De training zorgt ervoor dat de spieren sterker worden en je hond uiteindelijk zijn poot weer volledig kan gebruiken.
Bij aangeboren of erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED) of patella luxatie geldt hetzelfde. Spieropbouw is bij dit soort aandoeningen erg belangrijk. Als er buiten nog niet lang gelopen kan worden met je hond vanwege pijnklachten kan er in het water al eerder worden getraind waardoor er toch spieropbouw plaats vindt.
Tarieven
Honden behandel ik in het Evidensia Dierenziekenhuis in Nieuwegein. Ik hanteer de prijzen die het EDZ Nieuwegein rekent, dit zijn de prijzen zoals hieronder.
Verzekering
Is je hond verzekerd? Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapie voor Dieren (NVFD) waardoor (een deel van) je behandelingen wordt vergoed. Check voor de zekerheid je verzekering om te kijken of fysiotherapie in het pakket van je hond zit.
Vragen die je misschien nog hebt:
Dit is van te voren lastig te zeggen, vaak na het onderzoek en de eerste behandeling kan ik daar beter een inschatting van maken.
Kom je voor een check-up, of heeft je hond lichte klachten dan kan 1-2 behandelingen al voldoende zijn. Als je hond echt sterker moet worden na bijvoorbeeld een operatie kunnen er 5-10 behandelingen nodig zijn. Ook zie ik regelmatig honden die om de paar weken langskomen om hun lichaam soepel te houden.
Dit is per hond en klacht verschillend en ligt ook aan het doel van de behandelingen. Bij grotere klachten, na een operatie of bij een chronische aandoening behandel ik de eerste 3 tot 5 behandelingen het liefst wekelijks. Gaan de weg is het aankijken hoe het gaat en kan er meer tijd tussen de behandelingen gelaten worden. Bij een check-up of lichte klachten kan het zijn dat er een vervolgafspraak 2-4 weken later ingepland wordt.
Ook zie ik regelmatig honden die om de paar weken langskomen om hun lichaam soepel te houden.
Ik probeer het voor je hond zo comfortabel mogelijk te maken. Samen kijken we naar de situatie waar je hond zich het prettigst bij voelt. Als hij het spannend vind op de behandeltafel behandelen we op de grond of andersom. Ik benader de honden op een welzijnsgerichte manier en werk niet met dwang.
Twijfel je of je hond door mij behandeld kan worden? Neem gerust contact op!
Ja hoor. De meeste honden vinden het water niet zo erg, dat komt langzaam omhoog en het is lauw/warm water. Het water kan ik de eerste keer wat lager laten zodat ze rustig kunnen wennen. De loopband kunnen ze wel eens spannend vinden in het begin maar met wat motivatie vanuit ons komt het bij de meeste honden wel goed de eerste of tweede keer in de aquatrainer.
Er zijn regelmatig honden die er de eerste paar keer niet graag in wilde maar nu niet kunnen wachten tot ze erin mogen gaan!
Ja. Ik heb daar alle spullen waaronder de aquatrainer bij de hand en het is voor mij tijd technisch het makkelijkst om alle honden op 1 locatie te zien.