fbpx
bij klachten of preventief

Fysiotherapie bij honden

Heb je het idee dat jouw hond de laatste tijd minder plezier heeft tijdens het wandelen? Staat hij wat stijver op door bijvoorbeeld artrose of is hij net geopereerd? Dierfysiotherapie kan daarbij helpen!

Samen zorgen we ervoor dat jouw hond zo min mogelijk pijn heeft en weer vrij kan bewegen. Op die manier kunnen jullie weer volop genieten van wandelingen en andere activiteiten samen. Ik sta klaar om jouw hond te helpen en ervoor te zorgen dat hij zich weer goed voelt!

Honden zijn erg actief en het is daarom belangrijk dat ze zonder pijn kunnen bewegen. Een blessure kan de bewegingsvrijheid van je hond beperken. Wat als jouw hond kreupel loopt, minder enthousiast is om dagelijks te wandelen, of als zijn gedrag verandert. Dingen die je als baasje niet graag ziet!

Blessures kunnen ontstaan door overbelasting of trauma. Met behulp van dierfysiotherapie kunnen we deze blessures aanpakken. Ook na een operatie of een ongeluk kan dierfysiotherapie een waardevolle aanvulling zijn op het herstelproces. Voor jou als baasje is het heel normaal om na een operatie of bij pijnklachten naar een fysiotherapeut te gaan, dus waarom zou je dat niet doen voor je hond?

Fysiotherapie kan helpen bij elke klacht die te maken heeft met het bewegingsapparaat van je hond. Samen zorgen we ervoor dat jouw hond weer pijnvrij kan bewegen, zodat jullie weer samen van de wandelingen kunnen genieten.

Herken je dit?

Daar kan ik bij helpen!

Het kan ook zijn dat je bij de dierenarts ben geweest en je hebt gehoord dat je hond een bepaalde aandoening heeft of geopereerd moet worden. Dat kan behoorlijk schrikken zijn, maar dat betekent niet dat jullie nooit meer de leuke dingen kunnen doen die jullie zo graag samen doen.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat je hond er zo min mogelijk last van heeft.

Verschillende aandoeningen waarbij ik kan helpen:

Zorg op maat voor jouw hond

Tijdens mijn behandeling pas ik verschillende technieken toe, afgestemd op de behoeften van jouw hond. Voor mij is het belangrijk dat je hond zich fijn voelt bij mij, ze kunnen het in het begin best spannend vinden dus dan gaan we samen kijken hoe we het zo prettig mogelijk kunnen maken voor jou en je hond.

Adviezen

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het geven van adviezen en uitleg. Als eigenaar is het van belang dat je inzicht krijgt in de klachten van je hond. De aandoening, het beloop en het herstelproces worden besproken. Een groot deel van de adviezen gaan over de belasting/belastbaarheid, wat mag de hond wel en wat niet en hoe bouw je weer op na een langere periode rust of operatie. Verder wordt er altijd gekeken naar het gehele plaatje, hoe is bijvoorbeeld het uitlaatregime en de thuissituatie.

Massage en Mobilisatie

Wanneer er een te hoge spierspanning aanwezig is in een spier kan dit voor een bewegingsbeperking zorgen. Massage helpt bij het verminderen van de spanning in het bindweefsel en de spieren. Het heeft een positief effect op de bloedcirculatie en de afvoer van afvalstoffen. Doordat spieren en gewrichten elkaar ondersteunen kan spierspanning ook zorgen voor een bewegingsbeperking in een gewricht. Door een gewricht te mobiliseren vergroot je de mobiliteit en daardoor de bewegingsvrijheid.

Oefentherapie

Bij oefentherapie worden er oefeningen gedaan met als doel verbetering van de spierkracht, coördinatie, stabiliteit/balans, mobiliteit en het uithoudingsvermogen. Daarnaast worden er ook huiswerkoefeningen gegeven, zodat je thuis kunt blijven werken aan het herstel van je hond en verdere klachten kunt voorkomen. Dit zijn oefeningen die thuis makkelijk gedaan kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan een helling lopen tijdens je wandeling of een opstap oefening op een verhoging.

Hydrotherapie

Bij hydrotherapie traint je hond in het water. Het water bevordert de bloedsomloop, vergroot de bewegingsvrijheid van de gewrichten en verlicht eventuele gewrichtspijn.

De opwaartse druk van het water zorgt ervoor dat de gewrichten veel minder belast worden dan bij lopen op het land. Door gebruik te maken van de waterweerstand kunnen spieren, gewrichten en de algehele conditie op een verantwoorde en effectieve manier getraind worden.

Ook voor jouw hond?

De aquatrainer kan ingezet worden bij honden met blessures of aandoeningen, na een operatie, bij verlammingen of voor senior honden. Bij sport- en werkhonden kan de aquatrainer een mooie optie zijn in het trainingsschema om zo blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren.  

In de aquatrainer zorg ik ervoor dat je hond veilig, gecontroleerd en onbelast kan bewegen. Elke hond kan in de aquatrainer. Groot, klein, gek op water of bang voor water, het maakt niet uit. Samen zorgen we ervoor dat het zo leuk mogelijk wordt voor je hond, ook al gaat het alleen om de koekjes.

Hydrotherapie maakt gebruik van een aquatrainer, een roestvrijstalen bak gevuld met warm water. Met behulp van de aquatrainer kan je hond gecontroleerd bewegen. De waterhoogte, snelheid, eventuele helling van de loopband en watertemperatuur kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingesteld. Deze variabelen, samen met de trainingsduur, kunnen worden aangepast om een optimaal trainingsprogramma voor elke hond samen te stellen.

Hydrotherapie kan al vroeg in de revalidatieperiode na een operatie worden ingezet. Zodra de wond genezen is en na goedkeuring van de specialist kan de hydrotherapie beginnen. Door de opwaartse druk van het water wordt het geopereerde gewricht minder belast dan bij het lopen buiten. Dit maakt het lopen in het water minder gevoelig, waardoor het looppatroon al in de vroege fase van de revalidatie geoptimaliseerd kan worden. In latere stadia van de revalidatie blijft hydrotherapie zinvol, bijvoorbeeld wanneer je hond zijn poot nog niet volledig gebruikt. De training zorgt ervoor dat de spieren sterker worden en je hond uiteindelijk zijn poot weer volledig kan gebruiken.

Bij aangeboren of erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED) of patella luxatie geldt hetzelfde. Spieropbouw is bij dit soort aandoeningen erg belangrijk. Als er buiten nog niet lang gelopen kan worden met je hond vanwege pijnklachten kan er in het water al eerder worden getraind waardoor er toch spieropbouw plaats vindt. 

Tarieven

Honden behandel ik in het Evidensia Dierenziekenhuis in Nieuwegein. Ik hanteer de prijzen die het EDZ Nieuwegein rekent, dit zijn de prijzen zoals hieronder. 

Verzekering

Is je hond verzekerd? Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapie voor Dieren (NVFD) waardoor (een deel van) je behandelingen wordt vergoed. Check voor de zekerheid je verzekering om te kijken of fysiotherapie in het pakket van je hond zit.

Vragen die je misschien nog hebt:

Dit is van te voren lastig te zeggen, vaak na het onderzoek en de eerste behandeling kan ik daar beter een inschatting van maken. 

Kom je voor een check-up, of heeft je hond lichte klachten dan kan 1-2 behandelingen al voldoende zijn. Als je hond echt sterker moet worden na bijvoorbeeld een operatie kunnen er 5-10 behandelingen nodig zijn. Ook zie ik regelmatig honden die om de paar weken langskomen om hun lichaam soepel te houden.

Dit is per hond en klacht verschillend en ligt ook aan het doel van de behandelingen. Bij grotere klachten, na een operatie of bij een chronische aandoening behandel ik de eerste 3 tot 5 behandelingen het liefst wekelijks. Gaan de weg is het aankijken hoe het gaat en kan er meer tijd tussen de behandelingen gelaten worden. Bij een check-up of lichte klachten kan het zijn dat er een vervolgafspraak 2-4 weken later ingepland wordt. 

Ook zie ik regelmatig honden die om de paar weken langskomen om hun lichaam soepel te houden.

Ik probeer het voor je hond zo comfortabel mogelijk te maken. Samen kijken we naar de situatie waar je hond zich het prettigst bij voelt. Als hij het spannend vind op de behandeltafel behandelen we op de grond of andersom. Ik benader de honden op een welzijnsgerichte manier en werk niet met dwang.

Twijfel je of je hond door mij behandeld kan worden? Neem gerust contact op!

Ja hoor. De meeste honden vinden het water niet zo erg, dat komt langzaam omhoog en het is lauw/warm water. Het water kan ik de eerste keer wat lager laten zodat ze rustig kunnen wennen. De loopband kunnen ze wel eens spannend vinden in het begin maar met wat motivatie vanuit ons komt het bij de meeste honden wel goed de eerste of tweede keer in de aquatrainer. 

Er zijn regelmatig honden die er de eerste paar keer niet graag in wilde maar nu niet kunnen wachten tot ze erin mogen gaan!

Ja. Ik heb daar alle spullen waaronder de aquatrainer bij de hand en het is voor mij tijd technisch het makkelijkst om alle honden op 1 locatie te zien. 

Reviews van mijn klanten

'Sabine is een hele kundige dierfysio. Legt duidelijk uit wat ze doet. Ik kom regelmatig met onze honden bij haar. Mijn ene hond Tessie vindt onbekende mensen vaak spannend. Sabine is heel rustig en geeft haar tijd om te wennen. Tessie laat alles toe wat Sabine bij haar doet. Dit is voor mij een teken dat Tessie zich veilig genoeg voelt. Ook de hydrotherapie was heel goed voor Tessie. Naast dat ik Sabine heel deskundig vind, vind ik haar ook heel vriendelijk en gezellig. Heb je een goede dierfysio nodig dan raad ik je zeker aan om contact op te nemen met Sabine! Tessie zit altijd beter in haar lijf als ze bij Sabine is geweest.'
Petri met Tessie
'Met Elan, onze Labrador, zijn we bij Sabine geweest omdat hij moest revalideren nadat een stukje los zittend bot (ED/LPC) van zijn rechter elleboog operatief verwijderd was. Elan heeft zowel fysiotherapie als hydrotherapie gehad en dit heeft een positief effect gehad op zijn revalidatieproces. Helaas bleef Elan wel last houden van startstijfheid en daarom heeft Sabine Elan een aantal dry needling behandelingen gegeven en dit heeft gelukkig ook een gunstig effect gehad. Elan heeft bijna geen last meer van zijn startstijfheid. Nu komen we eens in de zoveel tijd om Elan te laten behandelen om alles soepel te houden. We hadden nooit gedacht dat de klachten van Elan bijna geheel zouden verdwijnen door naar Sabine te gaan; het is bijzonder om te merken dat dierfysiotherapie zoveel van zijn klachten heeft weggenomen. We zijn super blij met Sabine; ze is een fijn en rustig persoon die goed naar je luistert en met je meedenkt. Daarnaast is Elan ook helemaal weg van haar; hij ondergaat al zijn behandeling rustig en gaat kwispelend na een behandeling weer naar huis.'
Dorien met Elan
'Onze hond Juffie liep in januari 2020 erg kreupel door de artrose aan haar heup en we zijn door de orthopeed doorverwezen naar Sabine. Bij iedere behandeling werd Juffie liefdevol nagekeken en gemasseerd en daarna ging ze de ‘waterbak’ in. Ook kregen wij wekelijks een stappenplan mee hoe we haar wandelschema konden opbouwen. Na tien behandelingen liep onze Juffie weer vrolijk rond. Als onderhoud komen wij nu 1 x per half jaar voor een 5-rittenkaart bij Sabine terug. Als ik tegen Juffie zeg “kom we gaan naar Sabine” dan staat ze al te kwispelen dus dat zegt al genoeg denk ik!'
Brenda met Juffie
'Na een jarenlange zoektocht van wat mijn hondje mankeert kwam er eind 2021 een diagnose lumbalisatie van het sacrum met vernauwing en asymmetrie van het sacrum. Een CT scan wees uiteindelijk ook nog aan dat ze CES heeft. Via onze osteopaat zijn we doorverwezen naar Sabine en ik moet eerlijk zeggen dat ik het spannend vond weer een nieuw iemand die mee zou kijken en de angst of diegene ook echt oog had voor mijn hondje Funghi. Nou die angst konden we snel overboord gooien want het bezoek aan Sabine was vanaf het eerste moment heel fijn. Sabine wist Funghi en ook mij als baasje op ons gemak te stellen. Funghi voelde zich vanaf het eerste moment vertrouwd met Sabine en dat is best uitzonderlijk voor haar. Bij Sabine volgen we een combinatie van fysio en hydrotherapie. Wat ik heel fijn vindt aan Sabine is dat ze naast haar professionaliteit ook altijd een luisterend oor biedt. Als baasje van Funghi ben ik soms ook de wanhoop nabij als Funghi weer een piek moment heeft in de achteruitgang. En het is dan zo fijn om met Sabine even contact te heben via de app. Het geeft net even dat extra gevoel van steun wat soms heel fijn is als de tranen even heel hoog zitten. Ik raad iedereen Sabine aan omdat ze gewoon goed is in haar werk en bovendien behandeld met liefde je dier die je aan haar toe vertrouwd. Naast funghi’s behandeling kom ik ook eens in de zoveel maanden met mijn oudere hondje Pip bij Sabine voor een soort APK behandeling.Pip vond het allemaal heel spannend maar daar weet Sabine ook goed mee om te gaan. Ze blijft ten alle tijden heel geduldig. Ik ben erg dankbaar met Sabine in ons team als behandelaar van Funghi en Pip.'
Eva met Funghi en Pip
'Na bezoek orthopeed met Luna waren we niet heel enthousiast. Wellicht een nieuwe heup maar eerst even kijken of de spieren rond de heup sterker gemaakt konden worden. Nu 10 behandelingen verder bij de fysio en goede adviezen kunnen we stellen dat Luna voorlopig nog niet aan een nieuwe heup toe is. Geweldig toch! Luna staat al bijna bij de auto als ze de handdoek op tafel ziet liggen. Dank je Sabine.'
Wil met Luna

Heb je nog vragen? Stuur me gerust een berichtje!

× Stuur een WhatsApp!