fbpx
bij klachten of preventief

Fysiotherapie bij paarden

Heeft je paard de laatste tijd moeite met de aanleuning, verlopen oefeningen minder soepel of heeft hij misschien last van een aandoening zoals artrose? Dierfysiotherapie kan daarbij helpen!

Samen zorgen we ervoor dat je paard zich weer comfortabel voelt in zijn lichaam, zodat jullie zonder problemen verder kunnen trainen. Ik help je graag om je paard weer fit en blij te maken!

Paarden zijn atleten. Het maakt niet uit of ze alleen maar bosritten maken of op hoog niveau wedstrijdsport lopen, een juiste balans in het hun krachtige bewegingsmechanisme is belangrijk. Bij een disbalans ontstaan er klachten. Rugklachten, kreupelheid en spierproblemen komen veelvuldig voor.

Als je paard tijdens het rijden verzet toont of moeite heeft met buigen, kan dit komen door blokkades in het lichaam. In zo’n geval heeft het geen zin om op dat probleem door te blijven trainen, omdat dit het probleem zelfs kan verergeren. Paarden zijn erg goed in het compenseren van klachten, waardoor ze niet altijd meteen laten merken dat ze ergens last van hebben.

Fysiotherapie kan ook een ondersteuning zijn bij een revalidatie of een chronische aandoening. Voor jou als eigenaar is het heel normaal om na een operatie of bij pijnklachten naar een fysiotherapeut te gaan, dus waarom zou je dat niet doen voor je paard?

Herken je dit?

Daar kan ik bij helpen!

Het kan gebeuren dat je met je paard naar de dierenarts gaat en te horen krijgt dat je paard een bepaalde aandoening heeft. Dat kan behoorlijk schrikken zijn, maar het betekent niet per se dat jullie nooit meer samen kunnen trainen.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat je paard zo min mogelijk last heeft van de aandoening.

Verschillende aandoeningen waarbij ik kan helpen:

Maar ook als je paard langere periode heeft stil gestaan vanwege een blessure of na een operatie kan ik helpen. 

Meerdere behandeltechnieken, 1 behandelplan op maat

Ik behandel paarden voornamelijk in de regio Utrecht en Zuid-Holland. Tijdens mijn behandeling maak ik gebruik van meerdere behandelvormen.

Adviezen

Een belangrijk onderdeel van mijn behandeling is het geven van advies en uitleg. Het is voor mij belangrijk om jou inzicht te geven over de klacht van je paard. De aandoening, het beloop en het herstelproces worden besproken. Er worden adviezen gegeven over de belasting van je paard, de opbouwfase na langere periode rust of een operatie maar er worden ook oefeningen mee gegeven die je zelf met je paard kunt gaan doen.

Massage en mobilisatie

Als een spier te gespannen is, kan dit de beweging beperken. Massage helpt om de spanning in het bindweefsel en de spieren te verminderen. Dit heeft een positief effect op de doorbloeding en het afvoeren van afvalstoffen. Spier- en gewrichtsspanning kunnen ook zorgen voor beperkte beweging in een gewricht. Door het gewricht te mobiliseren, vergroot je de beweeglijkheid en daarmee de vrijheid van beweging.

Fascia technieken

Fascia is bindweefsel wat als een spinnenweb door heel het lichaam heen loopt.Het is het verbindende weefsel dat ervoor zorgt dat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat. Het speelt een rol bij de overdracht van kracht tussen spieren, ligamenten en pezen. In het lichaam van een paard lopen specifieke fasciale lijnen waarop je invloed kunt uitoefenen door bepaalde punten te behandelen. Ik maak gebruik van een fascia pen of dry needling om de fascia te behandelen.

Dry Needling

Pijnlijke verhardingen of spierknopen (triggerpoints) in een spier kunnen klachten veroorzaken in het bewegen. Een triggerpoint kan zowel lokaal als uitstralende pijn veroorzaken. Met dry needling wordt er met 'droge' naaldjes in de triggerpoints geprikt wat zorgt voor ontspanning. De spierknoop ontspant zich, de doorbloeding in de spier neemt toe en de pijn neemt af. Naast de triggerpoints kunnen ook bepaalde punten op de fascia worden behandeld, wat zorgt voor ontspanning van het bindweefsel. Dry needling is een snelle en effectieve behandeling om pijnklachten in het bewegingsapparaat te verlichten.

Medical taping

Medical Taping is een behandelmethode waarbij elastische tape op de huid wordt geplakt. Deze tape is speciaal voor paarden ontwikkeld. De tape heeft een "liftend" effect op de huid, waardoor het bindweefsel eronder ontspant. Dit heeft vervolgens invloed op de spieren, pezen en bewegingen. Medical Taping kan helpen bij het ontspannen of juist stimuleren van spieren tijdens training. Daarnaast kan het ook helpen bij verkleefde littekens, stug bindweefsel en bij zwelling.

Tarieven

Ik maak gebruik van verschillende behandelpakketten. Alle behandelingen in de pakketten zijn hetzelfde en bestaan uit een onderzoek en behandeling van ongeveer 60 minuten. Een losse behandeling die je al hebt gehad, kan later niet meer worden gebruikt als onderdeel van een pakket.

In overleg is het mogelijk om bij de pakketten van 4 en 5 behandelingen in  2 termijnen te betalen. Behandelingen bij voorkeur betalen via een betaalverzoek/factuur of gepast contant. 

Een afspraak gelieve minimaal 24 uur van te voren af te zeggen anders ben ik helaas genoodzaakt om deze afspraak in rekening te brengen. 

Losse behandeling

€ 100,-

Klein pakket

€ 180,-

Onderhouds pakket

€ 320,-

Rittenkaart

3 behandelingen:

€ 240,-

5 behandelingen:

€ 400,-

Alle pakketten zijn exclusief reiskosten en deze worden berekend vanaf 3412KK. 

Heb je vragen over dit aanbod? Stuur me gerust een berichtje!

Vragen die je misschien nog hebt:

Dit is van te voren lastig te zeggen, vaak na de eerste behandeling kan ik daar beter een inschatting van maken. Meestal zijn er in het begin 1 of 2 behandelingen nodig binnen een tijd van 4-6 weken.

Als je paard een chronische aandoening heeft of intensief getraind wordt, raad ik aan om hem eens in de 3 maanden te laten behandelen. Op die manier blijft je paard soepel en voorkom je problemen die kunnen ontstaan door compensatie.

Je paard behandel ik op de stal waar je paard staat. We kiezen daar de plek uit waar je paard het rustigst staat. 

Ik behandel paarden in de regio Utrecht en Zuid Holland. Staat je paard ergens anders? Stuur gerust een berichtje om te vragen naar de mogelijkheden. 

Omdat je paard wat nareactie van de behandeling kan krijgen adviseer ik om tot 2 dagen na de behandeling niet te rijden. De eerste dag na de behandeling adviseer ik alleen wat stapwerk en de dag erna mag er gelongeerd worden of grondwerk gedaan worden. 

Reviews van mijn klanten

'Sabine komt al meerdere jaren voor mijn paard en ook mijn hond is een tijdje met regelmaat bij haar geweest. Mijn paard heeft sinds een paar jaar wisselend wat blessures gehad waardoor ze compensatie gedrag laat zien. Sabine heeft in mum van tijd gezien en gevoeld waar haar blokkades zitten en handeld direct. Soms is er iets meer nodig en past ze dry needling toe of plakt ze eens een tape op voor een aantal dagen. Maar na elke behandeling merk ik meteen resultaat! Nu mijn paard op dit moment stabiel is laat ik Sabine haar toch regelmatig bekijken, op die manier kunnen we misschien wat voor zijn! Ik ben ik heel blij met Sabine, voor vragen is ze altijd bereikbaar en denkt in alle opzichten mee. Ze is proffesioneel en zeer vakkundig! Een aanrader!'
Lisan met Vera
'Ik heb de behandeling voor mijn paard Blue zeer positief ervaren! Sabine neemt echt de tijd voor jou en je paard, legt alles goed uit! Blue liep achter wat stijf/kort en door de behandeling en dryneedling liep ze de dagen erna weer veel beter! We doen elk jaar een preventief onderhoud of als het echt nodig is laat ik haar zeker extra komen!'
Anja met Blue
'We hebben een KWPN-ruin van bijna 30 jaar oud zonder klachten en wij waren benieuwd of er dingen waren waarmee wij hem extra kunnen ondersteunen. Voorafgaand aan de behandeling kregen een e-mail met intake-vragen zodat Sabine voorbereid aan de slag kon. Bij alles van de behandeling kregen we uitgebreide uitleg en tips. Sabine was heel vriendelijk en rustig en dat is fijn voor paard en eigenaars. Ook legde zij duidelijk uit welke training we wel en niet konden doen na de behandeling. En dat we altijd contact konden zoeken bij vragen. Nu drie weken na de behandeling is Lavé soepeler in zijn rug en geniet hij van zijn oude dag. Een behandeling van Sabine is zeker een aanrader voor elk paard, of je nu recreatief bezig bent of in de sport.'
Astrid met Lavé
'Sabine laat ik regelmatig voor Flame komen! Flame is absoluut niet makkelijk maar ze weet precies hoe ze ermee om moet gaan, ook de behandelingen zijn erg fijn. Na de behandeling is Flame weer helemaal soepel en fijn, naast dat is Sabine ook super aardig voor zowel jou als je paard! Ik raad het je zeker aan om Sabine langs te laten komen!'
Liselot met Flame